Over de Spelwijzer

Leestijd: 2 minuten

Over de Spelwijzer #

Een collectie speloefeningen met een theatrale context #

De spelwijzer is het antwoord op de vraag naar een toegankelijke online bibliotheek met speloefeningen voor het theatervak en dramalessen. De spelwijzer biedt geen volledige lesmethodes aan. Deze bibliotheek verbindt zich dan ook niet aan modellen of traditionele methodiek. Het uitgangspunt is dat de docenten die zich richten op dramalessen/theaterspel werken vanuit hun eigen methoden en inzichten. De Spelwijzer is een collectie van een willekeurige verzameling speloefeningen uit de praktijk. Alle oefeningen zijn naar eigen inzicht aan te passen, uit te breiden en/of te combineren voor verschillende lespraktijken. Het is aan de docent om de voorgestelde spelopdrachten op een intuïtieve en impulsieve wijze te integreren in een les of workshop.

De Spelwijzer bevat een ruime en toenemende selectie van opdrachten en oefeningen. Overkoepelend hebben alle oefeningen gemeen dat ze zich richten op de spelvloer in een theatrale context met als centrale doelstelling het trainen in aspecten van spel; hoe of te acteren. De speloefeningen zijn gecategoriseerd in diverse kernaspecten van het toneelspel. Denk hierbij aan improvisatie, elementair spel, personage-opbouw, lichaam, stem, ademhaling, groepsdynamiek, -vertrouwen, samenspel, concentratie, ontspanning en beweging etc. Hiermee biedt de inhoud van deze bibliotheek een springplank om tot spel te komen. De oefening kunnen bijdragen aan het verbeteren van spel en het versterken  van de uitstraling en de impact van een voorstelling of presentatie.

​Aan de inhoud van de Spelwijzer kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is vrij te gebruiken, kopiëren en/of bewerken naar eigen inzicht. De leden van de redactie van de Spelwijzer claimen expliciet geen eigenaar te zijn van de verzamelde content.De inhoud van de spelwijzer is samengesteld op basis van uitwisseling en ervaring in de praktijk.

​Voor vragen over de inhoud of wanneer u wilt bijdragen aan het uitbreiden van de collectie. Neem dan contact op met de redactie van Dramales.nl via contact@dramales.nl